Wkonl

Hoe je percenten opbrengst in de chemie te berekenen

In de chemie, de reactie opbrengst is de hoeveelheid product die door een chemische reactie. De theoretische opbrengst is de maximale hoeveelheid product die in een perfect uitgebalanceerde reactie kan worden geproduceerd, maar de werkelijke opbrengst is meestal minder dan de theoretische opbrengst. Om de efficiëntie van een reactie uit te drukken, het berekenen van de percentage-opbrengst met behulp van deze formule:% opbrengst = (werkelijke opbrengst / theoretische opbrengst) x 100.

Stappen

Hoe je percenten opbrengst in de chemie te berekenen. theoretische opbrengst.
Hoe je percenten opbrengst in de chemie te berekenen. theoretische opbrengst.

Deel een: het schrijven van de chemische vergelijking

 1. 1
  Bereken de theoretische opbrengst. De theoretische opbrengst is wat wordt verwacht van de chemische formule gebruikt in uw proces voor het uitvoeren van de eigenlijke laboratorium procedure.
  • Bijvoorbeeld: Clare maakt 0,45 g van ammoniumnitraat. Ze had voorspeld dat ze 0,50 g zou maken. Wat is haar percentage van het rendement?
   • 0.45/0.50 = 0.9.
   • Vermenigvuldig dit met 100.
   • Percentage opbrengst = 90%. Noteer de massa van elk van de uitgangsmaterialen.
 2. 2
  Zetten de massa. Zet de massa van elk element uitgangsmateriaal het aantal mol reactant. U kunt dit doen door te delen door de molaire massa, die de toevoeging van elke atomaire massa (het decimale getal onder elk element in het periodiek systeem) van elk atoom in de verbinding zal zijn.
 3. 3
  Definieer de experimentele verhouding. Verdeel het aantal mol van een reactant door het aantal mol van de andere. Dit wordt de experimentele verhouding.
 4. 4
  Definieer de stoichiometrische verhouding. Verdeel de coëfficiënt van een reactant met de coëfficiënt van de ander. Zorg ervoor dat je het in dezelfde volgorde als Stap 3. Dit wordt de stoichiometrische verhouding.
 5. 5
  Vergelijk de stoichiometrische verhoudingen en experimentele.
  • Indien de experimentele verhouding het kleinere dan de reactant in de teller van beide berekeningen hierboven genoemd de beperkende reagens.
  • Indien de stoichiometrische verhouding het laagst is dan de reactant in de noemer van beide berekeningen hierboven genoemd de beperkende reagens.
  • Als een reactant is een beperkende reagens, het in feite betekent dat het uit voor de andere reactant zal lopen, dus het zal bepalen hoeveel van een product er zal zijn.
 6. 6
  Voorspel de theoretische opbrengst. Vermenigvuldig het aantal mol van de beperkende reactant door de verhouding van coëfficiënt van het product met coëfficiënt de beperkende reagens is.

Deel twee: het runnen van uw proces

 1. 1
  Verzamel het gezuiverde product van uw proces en massa het op een balans. Noteer deze massa.
 2. 2
  Zetten de massa van uw product om mollen door deze te delen door het molecuulgewicht. Dit is hetzelfde als stap 3. Noteer het aantal mol verzameld in het experiment experimenteel opbrengst.
 3. 3
  Bereken het percentage opbrengst. Verdeel de werkelijke opbrengst van de theoretische opbrengst, dan vermenigvuldig het quotiënt van honderd.

Waarschuwingen

 • Het is mogelijk om een ​​procent opbrengst die groter is dan 100% zonder een wiskundige fout berekenen. Als het eindproduct je weegt is onzuiver (verontreinigd door stoffen die niet goed voor in de oorspronkelijke chemische vergelijking) deze onzuiverheden zullen meer dan de theoretische opbrengst opleveren.

Dingen die je nodig hebt

 • Potlood
 • Papier
 • Rekenmachine
 • Kennis van mollen / stoichiometric / beperken van reagentia