Wkonl

Hoe maak je een tanka gedicht te schrijven

Tanka (TAN-KAH) waren een belangrijk onderdeel van de Japanse poëzie, zelfs voordat de eerste geschreven verslagen als waka in ca 700 CE werden ingeschreven, en worden nog steeds geschreven en gepubliceerd in honderden groepen gewijd aan de studie en het gebruik van het formulier. In de afgelopen twintig jaar meer personen buiten Japan ontdekken de wonderen van tanka en proberen hun hand op dit korte formulier dat is de grootmoeder van de haiku. Richtlijnen

In het Japans de tanka, maar in een of twee regels geschreven, is eigenlijk samengesteld uit vijf zinnen die vijf of zeven geluid eenheden bevatten voor een totaal van 31. Aangezien deze sound units zijn veel korter dan onze Engels lettergrepen, en om nauwer bij benadering de look en het geluid van een Japanse tanka, geven wij elke zin een regel en de vorm te houden, maakt onze lijnen, kort, lang, kort, lang, lang. Misschien heeft u erkennen dat begin van een tanka ziet er net als een haiku en de twee vormen verwant zijn op vele manieren. Echter, de extra twee lange rijen op het einde zorgen voor de toevoeging van meer subjectieve of persoonlijke observaties of gevoelens. De tanka is veel meer lyrische en maakt het uiten van meningen, gevoelens en gedachten die de veel kortere haiku niet doen. In het Japans de tanka is ook verdeeld in het bovenste deel (de haiku-achtige begin) en het onderste deel (de twee lange lijnen). De kunst en vervaardigen van tanka afkomstig uit de relatie en hoe het wordt uitgedrukt tussen deze twee gedeelten. Vaak is de middelste lijn fungeert als een spil - denk aan een tuinpoort die schommels beide manieren - dus de gedachte in het bovenste gedeelte kunt naar een andere gedachte in het onderste gedeelte. Deze verandering moet een nieuwe stem, plaats, tijd, of stemming te tonen. Een voorbeeld zou dit gedicht van Akiko Yosano, Japan's grootste tanka dichter zijn.

na mijn bad

Ik kleed mezelf lachend

in de lange spiegel

een portret van gisteren

men kan niet ontkennen

Je ziet je kunt de eerste drie regels lezen en je krijgt een idee. Als u de middelste lijn opnieuw te lezen en voeg de laatste twee regels zal je zien dat ze een schakelaar in de tijd heeft gemaakt en toegevoegd een advies je een heel ander gedicht te geven. Deze spanning tussen de bovenste en onderste delen van de tanka is wat geeft het een energie die plaagt en lekkernijen en draagt ​​bij aan de moeilijkheid van het maken van een gedicht. Zoals u zich kunt voorstellen, een gedicht vorm gebruikt voor meer dan 1500 jaar heeft vele richtlijnen, regels en veranderingen die zijn gekomen en gegaan door de eeuwen heen. Als u geïnteresseerd bent in de vorm zijn, is er veel te studeren en te leren over.

Stappen

Hoe maak je een tanka gedicht te schrijven. Om te beginnen, laten we aannemen dat je al weet hoe je een haiku gedicht te schrijven.
Hoe maak je een tanka gedicht te schrijven. Om te beginnen, laten we aannemen dat je al weet hoe je een haiku gedicht te schrijven.

Het schrijven van een tanka

 1. 1
  Om te beginnen, laten we aannemen dat je al weet hoe je een haiku gedicht te schrijven. Als dat zo is, kan je al de eerste drie regels gedaan! Laten we zeggen dat je haiku is: steeds oplopende / de bergweg verdwijnt / in bleke wolken.
 2. 2
  Nu is het nemen van de derde lijn, denk aan hoe je de scène te veranderen van de wolk in de bergen naar ergens anders. Voor ons voorbeeld, er rekening mee dat in veel culturen, vooral de Aziatische culturen, wit kan symboliseren de dood (al op gezinspeeld door het woord "bleke"). Laten we werken met die en voeg de afsluitende couplet: Ik denk aan je als bloesems / te snel gegooid op bochtige wegen.
 3. 3
  In het bovenste gedeelte als auteur Ik laat je een scene, maar in het onderste deel ik het gedicht zijn gewijzigd geef je mijn gedachten. Het gedicht is gegaan van een foto van bergwegen (toelichting hoe de weg verbindt de eerste en tweede deel, maar in je gedicht de link kan zeker een subtiel) om een ​​uitdrukking van schade waarvoor er geen exacte woord. Echter, de verschuiving niet altijd zo duidelijk.

Tips

 • De sleutel tot het schrijven van een goed gedicht is om creatief te zijn. Gebruik beelden en woorden die emotie over te brengen. Wees niet bang om te zweep uit de thesaurus.
 • Praktijk.