Wkonl

Hoe je seriële verdunningen doen

Een verdunning in chemie is een proces dat de concentratie van een stof in een oplossing reduceert. Een seriële verdunning is de herhaalde verdunning van een oplossing van een geometrische verdunning van de oorspronkelijke oplossing. Het wordt vaak uitgevoerd in die zeer verdunde oplossingen met grote nauwkeurigheid, zoals die waarbij concentratie bochten op een logaritmische schaal. Seriële verdunningen worden veel gebruikt in experimentele wetenschappen zoals biochemie, microbiologie, farmacologie en fysica.

Stappen

Hoe je seriële verdunningen doen. Vul een reageerbuis met een 10 milliliter (ml) van een oplossing.
Hoe je seriële verdunningen doen. Vul een reageerbuis met een 10 milliliter (ml) van een oplossing.

Voer een eenvoudige verdunning

 1. 1
  Vul een reageerbuis met een 10 milliliter (ml) van een oplossing.
 2. 2
  Vul een tweede reageerbuis B met 9 ml van een buffer. Deze buffer zal dienen om de oorspronkelijke oplossing te verdunnen. De buffer wordt vaak gedestilleerd water, maar dit wel afhankelijk van de samenstelling van de oplossing in reageerbuis A.
 3. 3
  Verdun de oplossing. Trekken 1 ml van de oplossing van reageerbuis A met een pipet en over te dragen aan de buis B testen en meng. De oplossing die oorspronkelijk een volume van 10 ml had nu een volume van 1 ml in reageerbuis B. De oplossing daarom is verdund met een factor 10.
 1. 1
  Vul een reageerbuis C met 9 ml buffer. Verplaatsen 1 ml van de oplossing in reageerbuis B buis C met de vooraf grondig mengen van de inhoud reageerbuis C. De oplossing in reageerbuis C is verdund met een factor 100 beschreven techniek testen.
 2. 2
  Onderzoekt de effecten van seriële verdunning. De oplossing in reageerbuis B is 1/10 van de concentratie van de oplossing in een reageerbuis en de oplossing in reageerbuis C over 1/10 van de concentratie van de oplossing in reageerbuis B. De oplossing in reageerbuis C heeft dus 1/100 (1/10 x 1/10 = 1/100) de concentratie van de oplossing in reageerbuis A.
 3. 3
  Verleng deze procedure om meer seriële verdunningen uit te voeren. Dit proces kan worden herhaald zo vaak als nodig om de gewenste oplossing. In een experiment met concentratiecurven, de seriële verdunning tot een reeks oplossingen met verdunningen van 1, 1/10, 1/100, 1/1, 000. Voer een experiment op elke verdunning te meten hoe het gedrag van een bepaalde oplossing verandert met de concentratie.

Leid nuttig vergelijkingen voor seriële verdunningen

 1. 1
  Bereken de uiteindelijke verdunning verhouding in een seriële verdunning. De totale verdunningsverhouding Dt in een reeks van n verdunningen wordt gegeven door het product Dt = D1 x D2 x D3 x... x Dn waar Di is de verdunningsverhouding.
 2. 2
  Leid de concentratie van de oplossing in een verdunning. Dit wordt gegeven door X = C / D waarin X de concentratie van de verdunning, C de concentratie van het filtraat en D de verdunningsverhouding.