Wkonl

Hoe je steno schrijven

Steno is een methode van snelheid-schrijven dat substituten een lijn of symbool voor een bepaald geluid of brief, net als hiërogliefen.

Hoewel de praktische voordelen verdwijnen in moderne technologie het vermogen steno schrijven heeft verschillende voordelen. U beschikt over een unieke vaardigheid die weinig anderen hebben, en die kan bespaart u tijd bij het maken van notities met de hand. Omdat het zo zeldzaam is, kan het zelfs dienen als een geheime code als u wilt dat uw notities prive te houden!

De volgende stappen zullen u op weg helpen op de weg naar het beheersen van deze stervende kunst.

Stappen

Hoe je steno schrijven. Lees meer over de verschillende soorten steno, en rekening houden met de volgende factoren.
Hoe je steno schrijven. Lees meer over de verschillende soorten steno, en rekening houden met de volgende factoren.

Beslissen welk systeem van steno te leren

 1. 1
  Lees meer over de verschillende soorten steno, en rekening houden met de volgende factoren: Moeilijkheidsgraad, opvallende kenmerken, en esthetiek. Dit zal u helpen beslissen welk systeem het meest voordelig voor u zal zijn. De volgende zijn de meest bekende vormen van steno vandaag:
  • Pitman. Eerste gepresenteerd door Sir Isaac Pitman in 1837. Opvallende kenmerken: fonetisch (verslagen van de klank van een letter of een woord in plaats van de spelling), maakt gebruik van de dikte en de lengte van beroertes, symbolen bestaan ​​uit punten, lijnen en streepjes; systeem van afkortingen binnen Pitman steno. Moeilijkheidsgraad: moeilijk.
  • Gregg. Geïntroduceerd door John Robert Gregg in 1888. Opvallende kenmerken: fonetisch (verslagen van de klank van een letter of een woord in plaats van de spelling), maakt gebruik van haken voor klinkers en cirkels voor medeklinkers. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
  • Teeline. Ontwikkeld in 1968 door James Hill als een eenvoudiger alternatief voor de traditionele steno. Opvallende kenmerken: gebaseerd op brieven eerder dan op fonetiek; lijkt dichtst het Engels alfabet. Moeilijkheidsgraad: eenvoudig.
 2. 2
  Bepaal uw voorkeur methode van leren. Als je het beste leren op een gestructureerde klassikale omgeving, overwegen om een ​​formele cursus steno. Als je een snelle leerling en liever zelfstandig te leren, kunt u in staat om jezelf te onderwijzen.
 3. 3
  Denk aan het uitvinden van je eigen soort steno. Als het leren van een traditionele methode van steno lijkt te intimiderend, of als u bijzonder creatief voelt, kunt u overwegen het uitvinden van je eigen vorm van afgekorte schrijven.

Het nemen van een cursus

 1. 1
  Zien of uw lokale gemeenschap hogeschool of universiteit biedt cursussen in steno. Lessen zullen helpen te leren steno in een gestructureerde omgeving, en ontmoet je andere studenten met wie je kunt oefenen en test je kennis.
 2. 2
  Zoek een tutor. Als u liever een-op-een training, een prive-leraar is een goede optie. Hoewel het kan duur zijn, het werken met een tutor is een van de snelste manieren om een ​​vaardigheid te leren omdat je onmiddellijk feedback op je fouten krijgen.
 3. 3
  Overweeg een online cursus. Er zijn veel steno cursussen online beschikbaar, waarvan sommige zijn gratis. Velen van hen zijn interactieve elementen, zoals de praktijk testen, chatrooms, en studie kamers die uw leerervaring zal vergemakkelijken. Zoeken op het internet naar een gerenommeerde website die past bij uw behoeften.
 4. 4
  Stel een schema je geheugen fris te houden. Deze stap is cruciaal, omdat het leren steno hangt zo zwaar op memoriseren. Of je hebt besloten om een ​​online cursus te nemen of gebruik maken van een prive-leraar, zorg ervoor dat u oefent steno meerdere keren per week. Als je klas of tutoring sessie slechts een keer per week te ontmoeten, te besteden tijd buiten de klas te oefenen en studeren.

Het zelf te doen

 1. 1
  Zoek een handleiding, woordenboek, en / of boek over welk systeem van steno u hebt gekozen om te leren. Er zijn veel boeken beschikbaar over hoe je jezelf te leren steno. Deze zijn te vinden in boekhandels, bibliotheken, of online.
 2. 2
  Onthouden de symbolen. Gaan door de hele alfabet en leer het symbool voor elke letter of klank, afhankelijk van welke soort steno je studeert.
 3. 3
  Gebruik flashcards te verbeteren en test je onthouden. Sinds steno vergt veel memoriseren, zal flashcards dienen als een geweldig hulpmiddel om u te helpen herinneren welke symbool staat voor welke letter, woord of geluid.
 4. 4
  Doe de oefeningen die komen in je boek, als die er zijn. Deze werden ontworpen door professionals om u te helpen snel en grondig te leren.
 5. 5
  Oefen het schrijven in steno gebruik van uw boek als een gids. Totdat je volledig hebt opgeslagen het steno alfabet, het beoefenen van schrijven het zal u helpen intuïtie bouwen en dieper dan alleen met behulp van flashcards staan ​​begrijpen de taal.
 6. 6
  Lees steno. Net als bij elke andere taal, lezen en begrijpen van steno zal uw vermogen om het te schrijven te verbeteren.
 7. 7
  Test jezelf. Met behulp van de flashcards die je hebt gemaakt, vraag een vriend om u op uw kennis te testen.

Uitvinden van je eigen steno

 1. 1
  Afkorten woorden, vooral als ze erg lang. Zorg ervoor dat wanneer je terug gaat en lees je notities, echter, zult u weten wat word je korten.
 2. 2
  Elimineren voornaamwoorden. Voor het maken van notities, voornaamwoorden zijn vaak niet nodig als het onderwerp al bekend is. Bijvoorbeeld, "Ze houdt van koken" wordt "Likes koken."
 3. 3
  Plaatsvervanger nummers voor woorden. Dit is een eenvoudige manier om je tijd te besparen. Bijvoorbeeld kan het nummer 2 gebruikt in plaats van de woorden "ook, en twee. '
 4. 4
  Gebruik initialen in de plaats van de hele naam van een persoon.
 5. 5
  Gebruik je fantasie! Als u wilt dat uw taal moeilijk te ontcijferen te zijn, moet je om creatief te zijn. Kom met substituties die niet zinvol zijn, of die niet reeds algemeen gebruikt. Overweeg het gebruik van symbolen om je eigen unieke alfabet schrijven, memoriseren en daarna het en bewaar een kopie bij de hand.

Tips

 • Als je een bepaald woord mist wanneer u naar beneden een dictaat, blijven schrijven en laat een ruimte of het merk voor waar het ontbrekende woord zal gaan, als je de zin klaar bent, ga terug en schrijf het woord inch Dit zal helpen om je snelheid.
 • Omdat steno is om snelheid, zorg ervoor dat u niet naar beneden te drukken te hard met je pen. Dit zal uw hand achey en sneller vermoeid te maken, en vertragen uw schrijven.
 • Als u het nemen van steno notities in de klas of in een rechtszaal, schrijf sleutelwoorden in de linker marge van uw pagina voor een eenvoudige referentie.
 • Zorg ervoor dat u de juiste pen en papier voor het soort steno je aan het leren. De meeste steno docenten raden het gebruik van een vulpen.