Wkonl

Hoe maak je een lek bij wikileaks

Wikileaks.org is een website gericht op het blootleggen van overheid, bedrijfsleven en andere relevante informatie die het publiek heeft het recht te weten, maar onder wraps werd gehouden. Een multi-jurisdictionele openbare dienst ter bescherming van klokkenluiders, journalisten en activisten die hebben gevoelige materialen openbaar te maken, Wikileaks publiceert en verdedigt deze informatie wereldwijd.

Wikileaks wil het record recht te zetten, door te zorgen voor de integriteit van onze gemeenschappelijke historisch record en de rechten van alle volkeren om nieuwe geschiedenis te maken. De site beschermt elke persoon die vertrouwelijke informatie indient en maakt gebruik van de Zweedse en Belgische wetten tot bescherming van de vertrouwelijkheid. Tot nu toe Wikileaks heeft meer dan 100.000 documenten en elke bron is beveiligd, er is niets gecensureerd, en alle juridische aanvallen op Wikileaks zijn verslagen.

Als u informatie te lekken naar Wikileaks, hier is hoe dit te doen.

Stappen

Hoe maak je een lek bij wikileaks. Beoordeel de lek-kredietwaardigheid van uw gegevens voordat je verder gaat.
Hoe maak je een lek bij wikileaks. Beoordeel de lek-kredietwaardigheid van uw gegevens voordat je verder gaat.
 1. 1
  Beoordeel de lek-kredietwaardigheid van uw gegevens voordat je verder gaat. Wikileaks zal accepteren alleen informatie die:
  • Geclassificeerd, gecensureerd of anderszins beperkte materiaal van politieke, diplomatieke, historische of ethische betekenis.
  • WikiLeaks accepteert geen gerucht, advies, of andere soorten van de eerste hand rapportage of materiaal dat reeds publiek beschikbaar.
  • Gebieden van documenten gelekt tot zover overheid, handel, zakelijke, oorlog, moord, marteling, opsluiting, onderdrukking van vrije meningsuiting en vrije pers, diplomatie, spionage, contraspionage, ecologie, klimaat, natuur, wetenschappen,, financiën, belastingen hebben bedekt, handel en internet filtering,, religieuze organisaties, misbruik, geweld, schendingen.
 2. 2
  Win advies. Als u niet zeker bent over de juistheid van uw informatie of hoe verder te gaan met het, Wikileaks heeft een anonieme en veilige praatje aan https://chat.wikileaks.org/ die u kunt deelnemen om dingen te bespreken, heb je vragen beantwoord en problemen met betrekking tot de mogelijke informatie gereageerd.
  • Deze chat heeft anti-logging functies in plaats dat iedere onopzettelijke openbaarmaking van uw naam, IP, of de identiteit te voorkomen. Alle communicatie wordt beveiligd met SSL-codering.
  • U kunt ook contact opnemen via Wikileaks http://wikileaks.org/wiki/Contact_us, de aanwijzingen te volgen.
 3. 3
  Bereid uw documenten op voorhand. Wikileaks adviseert dat u probeert om, om zo te voorkomen dat uw naam kaart op het document. Als je dit niet doen, zal het personeel Wikileaks het voor u doen (maar je zou willen vragen dit te doen als een herinnering).
 4. 4
  Ga naar wikileaks. Het is te vinden op http://wikileaks.org/.
 5. 5
  Klik op de link "dienen documenten". Deze knop is te vinden in het midden, top box van de pagina (zie afbeelding).
 6. 6
  Kies uw manier van onderwerping. Er is een scala aan methoden, elk gericht op het bieden u een manier dat het veiligst is voor u in uw specifieke omstandigheden en context. U kunt ervoor kiezen om ofwel een online of post indienen methode te gebruiken. Merk op dat Wikileaks beweert dat post indiening heeft de hoogste beveiligingsniveaus, mits u de onderstaande stappen.

De online indiening proces

 1. 1
  Dien uw lekken informatie online. Een veilige indiening kan online worden gemaakt. Het uploaden van een bestand wordt uitgevoerd via een bank graad gecodeerd indienen. Geen logs worden bijgehouden en de informatie wordt beschermd door Zweedse en Belgische pers geheimhouding wetten. Kies voor de directe methode indiening of het TOR-netwerk, als volgt.
 2. 2
  Boek direct indienen. Klik op de geactiveerde regel met "Klik hier om een ​​bestand online veilig te dienen." Controleer dat het een hangslot aan het eind van het. Deze link brengt u naar een andere pagina.
  • Kies het bestand te uploaden met behulp van de knop "Bladeren". Dubbel te controleren of u de juiste documenten hebt gekozen. Druk op "Upload" in te dienen.
 3. 3
  Maak een inzending via het beveiligde TOR-netwerk. Dit is veilig en anoniem. Als een gedistribueerd netwerk, Wikileaks stelt dat dit netwerk biedt maximale zekerheid voor een online indienen.
 4. 4
  Ga naar de chatroom als iets niet zeker weet (zie hierboven).

De post indiening proces

 1. 1
  Post de inzending. Als je niet kunt gebruik maken van de online-proces, of je moet de grootst mogelijke anonimiteit, of vind je het gewoon log en moeilijk gezien de aard of bulk van documentatie die je hebt, Wikileaks stelt u in staat om de documenten en de bijbehorende informatie te plaatsen.
 2. 2
  Monteren uw informatie. De informatie kan worden verstrekt in een formaat dat u in staat om toegang te krijgen en gebruik effectief bent.
  • U kunt verzenden,, USB flash drives (memory sticks), microfiche, handgeschreven bewijs, foto's, etc.
  • Maak twee kopieën van alles overgedragen op een, zoals diskettes onbetrouwbaar kan zijn.
  • Wikileaks zal papieren documenten te scannen als ze zijn van belangrijke politieke of mediabelangstelling - kunt u contact opnemen met Wikileaks op http://wikileaks.org/wiki/Contact_us eerste als je niet zeker bent van de betekenis van uw documenten.
 3. 3
  Het adres van de envelop. Als het schrijven van "Wikileaks" op het adreslabel gaat achterdocht en problemen veroorzaken, dan niet. Gebruik in plaats daarvan een naam of acroniem (bijv. "WL") u wilt, mits u de juiste postadres gebruiken. Contact Wikileaks direct bij http://wikileaks.org/wiki/Contact_us voor relevante beursgenoteerde postadressen.
 4. 4
  Plaats de informatie in de post.
  • U kunt plaatsen om het even welk land in de Wikileaks-netwerk. Post naar welk land u zich het meest geschikt is. Ga door de aard van het materiaal en uw postdienst's betrouwbaarheid / vermogen.
  • Waar uw land heeft een onbetrouwbare postsysteem, meervoudige kopieën maken en te gebruiken, of een andere post koeriersdienst.
  • Een andere methode is om de materialen naar meerdere adressen, te zorgen dat de materialen zij ten minste een van hen.
  • Verstrekking van een retouradres is aan jou. Als u gebruik een te doen, duidelijk maken, zodat de envelop kan aan u worden geretourneerd.
 5. 5
  Verwachten dat de wikileaks waarheid facilitators uw geplaatst materiaal uploaden naar de wikileaks website, met behulp van hun snelle internet verbinding. Wikileaks zal het gemaild pakket te vernietigen.

Hoog risico postal inzendingen

 1. 1
  Wikileaks adviseert het nemen van extra zorg waar posting wordt geleverd met een hoog risico. Volg deze stappen om jezelf zo veilig mogelijk te houden.
 2. 2
  Plaats van uw gebruikelijke, plaatselijke postkantoor. Als u nodig hebt om wat afstand te reizen, overwegen dit te doen indien mogelijk.
 3. 3
  Controleer of er geen video-camera bewaking of mensen die misschien in de gaten op het postkantoor je gaat.
 4. 4
  Als u wordt gelet (surveillance), geef het poststuk aan iemand anders wie je kunt vertrouwen en je weet dat zal niet worden gevolgd of onderschept, zoals een familielid of vriend. Vraag hen om het te plaatsen vanaf een veilige plaats.
  • Soms mail wordt heimelijk in beslag genomen wanneer een persoon onder toezicht. Wikileaks adviseert dat wanneer dit een mogelijkheid is, dat u omgaan met de documenten met grote zorg als u zich zorgen over mogelijke onderschepping en traceren naar u terug. Draag handschoenen om te voorkomen dat het verlaten van vingerafdrukken. Stof van alle haartjes en andere biologische materie. Niet verzegelen de envelop met je speeksel.

Tips

 • Wikileaks zal nooit samenwerken met iedereen die om u te identificeren.
 • Het indienen van vertrouwelijk materiaal aan WikiLeaks is veilig, gemakkelijk en beschermd door de wet als u woont in een land dat deze wetten erkent. Burgers van China, Cuba, Noord-Korea, Iran en Venezuela dient voorzichtigheid te nemen lekken documenten.
 • Port naar Australië:
 • "WL" (of welke naam waarschijnlijk te ontwijken post censuur in uw land)

 • BOX 4080

 • Universiteit van Melbourne

 • Victoria 3052

 • Australië

Waarschuwingen

 • Cd-en dvd-media ook een niet-uniek productieproces "batchnummer" voor elke groep van ongeveer 10.000 cd / dvd gemaakt. Anti-piraterij-activiteiten hebben deze benadering gebruikt voor het opsporen van valse daders.
 • Sommige documenten, met name met betrekking tot de regering en het leger zijn ingedeeld voor een reden. Onwettige overdracht van deze documenten kan leiden tot ernstige beschuldigingen zoals spionage, waarop de doodstraf in oorlogstijd. Zelfs als je succesvol bij het krijgen van iets op die site bent, kan je gepakt.
 • CD-en DVD-schrijvers zijn doorgaans voorzien van het serienummer van de DVD of CD-brander op de cd / dvd 'schrijven ze. Theoretisch, wanneer deze wordt onderschept, de gehele supply chain kon worden opgespoord aan de aankoop van de cd / dvd-schrijver om u te traceren. Als u denkt dat er financiële gegevens herleidbaar zijn tot u, en uw tegenstander de wil / vermogen om deze grondige, vermijd deze methode als interceptie is een hoge waarschijnlijkheid. Dergelijke onderschepping en tracing is erg duur, dus houd dat in gedachten bij het afwegen van je kansen.

Dingen die je nodig hebt

 • Online methoden: Computer met internettoegang
 • Per post:
  • Hardcopy document (en) of magnetische of optische media
  • Geschikte verpakking en voldoende gefrankeerd