Wkonl

Hoe te communiceren met doven

Dove mensen communiceren visueel en fysiek eerder dan hoorbaar. Er zijn verschillende gradaties van doofheid: doven en slechthorenden, "diep" doof en volledig doof. U kunt vaak herkent de harde van het gehoor door hun gehoorapparaten (hoewel het natuurlijk sommige mensen weigeren om ze te dragen, of niet in staat zijn, en nieuwere hulpmiddelen worden steeds kleiner en moeilijker te zien). Doof of doof mensen kunnen geen hoortoestel helemaal dragen. Sommigen zullen in staat zijn om lip te lezen en te begrijpen je bijna perfect, maar veel zullen communiceren (gebarentaal) in plaats van met woorden. Deze visuele manier van communiceren kan intimiderend zijn en vreemd lijken op het eerste, maar deze richtlijnen zal helpen.

Stappen

Hoe te communiceren met doven. Aandacht krijgen van de andere persoon voordat u praten of communiceren.
Hoe te communiceren met doven. Aandacht krijgen van de andere persoon voordat u praten of communiceren.
 1. 1
  Aandacht krijgen van de andere persoon voordat u praten of communiceren. Het maken van oogcontact is een goede manier om dit te doen. Indien nodig, kunt u een kleine golf of een lichte aanraking gebruiken om de aandacht van de persoon te krijgen. Terwijl je moet attent zijn en niet poke mensen, over het algemeen wordt het niet beschouwd als onbeleefd in dove gemeenschappen te lichtvaardig mensen die je niet kent om hun aandacht te raken. De schouder is een goede plek om iemand die je niet goed kent aanraken, gebruik maken van een paar korte tikken.
 2. 2
  Blijven in hun gezichtsveld. Probeer om je ogen te houden op hetzelfde niveau als hun ogen (gaan zitten als ze zitten, opstaan ​​als hij staande, compenseren voor een groot verschil in hoogte, etc) en je moet een beetje verder weg dan normaal sprekende afstand zijn (3 - 6 feet, 1-2 meter). Dit helpt om ervoor te zorgen dat ze zullen al je gebaren te zien. Als u binnen bent, zorg ervoor dat er genoeg licht voor hen om u duidelijk te zien. Als je buiten bent, het gezicht van de zon, zodat er geen schaduw in je gezicht en de zon niet schittering in de hunne.
 3. 3
  Spreek uw begroeting in een normale stem en toon. Fluisteren of schreeuwen zal vervormen je lip bewegingen, waardoor het moeilijk voor een dove persoon om uw woorden te volgen. (Veel dove mensen kunnen liplezen tot op zekere hoogte.) Evenzo, als je overdrijft uw mond bewegingen die je zal moeilijker te begrijpen dan wanneer je normaal spreken. Het verhogen van het volume alleen helpt als de persoon is hardhorend, en het heeft het negatieve effect van de aandacht van andere mensen om je heen, waardoor de persoon die je bent aanpakken zich zelfbewust. Als ze niet lijken te kunnen om lip te lezen, moet u mogelijk om te communiceren met een blocnote en pen. Schrijf je naam, groet, en introductie.
  • Als u veel gezichtshaar, kan het moeilijker maken voor een dove te liplezen.
  • Veel slechthorende mensen die je perfect kan begrijpen in een rustige kamer zal niet in staat om dat te doen in, zeg, een druk restaurant of waar het achtergrondgeluid is hoog.
  • Plaats niets in of rond uw mond (kauwgom, je handen, enz.).
 4. 4
  Vast te stellen de essentie van wat je gaat om te praten over. Zodra ze weten dat de algemene onderwerp, is het makkelijker voor hen om uw gesprek te volgen. Niet het onderwerp plotseling veranderen, zelfs de beste lip lezers kunnen slechts ongeveer 35 procent van wat je zegt te begrijpen en moet de rest denk dat in de context van het onderwerp. Pauzeert vaak en vragen of ze volgen je.
 5. 5
  Maak oogcontact. U waarschijnlijk niet beseffen hoeveel je door je ogen en gezichtsuitdrukkingen communiceren. Als je zonnebril op, neem ze af. Als je gezichtsuitdrukkingen kunt toevoegen om te benadrukken een punt (lachend, rollende ogen, het verhogen van uw wenkbrauwen) doen.
 6. 6
  Gebruik gebaren en visuele cues. Wijs of houden alle items die je het over, en wacht tot ze kijken je weer voordat je weer spreken. U kunt ook nabootsen acties, zoals het drinken of springen of het eten, om uw woorden te illustreren. Hold-up vingers om nummers geven, gekrabbel in de lucht om te laten zien dat je het schrijven van een brief, en dergelijke.
 7. 7
  Wees beleefd. Als er een onderbreking dat de dove persoon niet kan opmerken, zoals de telefoon rinkelen of een klop op de deur, leg uit waarom je bent weg te stappen. Heb grappen over hun gehoor (of het ontbreken daarvan) niet maken. Niet plotseling weigeren te communiceren (bijvoorbeeld zeggen "never mind") nadat je erachter dat ze doof zijn. Heb je irritatie niet uiten wanneer er behoefte is om jezelf te herhalen. Laat voor verschillen van mening, net zoals u zou doen met een hoorzitting vriend. Net zoals er goede en slechte gehoor mensen, zijn er ook goede en slechte doven. Behandel ze hoffelijk, en u zult op een degelijke basis te geven.
 8. 8
  Leren gebarentaal Voor volledige communicatie met doven die zijn comfortabeler ondertekening dan spreken, leren gebarentaal. Gebarentalen natuurlijke talen, met hun eigen grammatica en syntaxis, bijvoorbeeld het Engels zinsnede "Ik geef om jou" is een woord (of 'teken') in de Europese Sign Language (ASL). De meeste landen hebben hun eigen nationale gebarentalen. Ze zijn heel verschillend voor gesproken talen en in het algemeen volgen niet dezelfde geografische spreiding (bijvoorbeeld Britse gebarentaal is zeer verschillend van ASL). Veel lokale hogescholen, universiteiten en lokale dove organisaties bieden lessen voor alle niveaus van de leerlingen.

Tips

 • Mobiele telefoons kunnen tekstberichten / sms zijn een uitstekend hulpmiddel als u niet beschikt over een pen en papier. U kunt invoeren wat u wilt zeggen aan de telefoon en toon het aan een dove. Veel dove mensen ook gebruik maken van mobiele telefoons voor tekst-gebaseerde communicatie.
 • Het kost tijd om aan de nieuwe vriend kennen, zoals bij elke nieuwe vriendschap. Dove mensen zijn niet anders. Neem de tijd en niet te veel veronderstellen te snel. Geduld is het belangrijkste in de wereld als je wilt om sterke relaties op te bouwen.
 • Vergeet niet dat dove mensen zijn normale mensen. Denk niet dat alleen maar omdat iemand doof is, hij of zij zal uw hulp nodig. Als u met iemand die doof is, laat ze je om hulp te vragen.
 • Bij het spreken van een dove persoon die kan liplezen, blijven waarmee zij worden geconfronteerd. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen die kunnen horen zullen afwenden hun hoofd tijdens het gesprek. Dit maakt het moeilijker voor de persoon om te volgen wat je zegt.
 • Exchange e-mailadres of chat room identiteit. De meeste dove mensen gebruiken het internet om te communiceren net als horende mensen een beroep doen op de telefoon te chatten.
 • Meld talen zoals ASL zijn een aparte taal van de gesproken tegenhanger, zoals Europees Engels, met hun eigen regels, grammaticale structuren, en tijden. Ze zijn niet alleen ondertekend Engels; Engels kan niet woord voor woord vertaald worden in gebarentaal. Veel dove mensen zullen begrijpen wat je zegt als je Engels te ondertekenen voor hen, maar het is vervelend om dit te doen. Als u wisselen van biljetten met een dove persoon, kan hij of zij niet artikels toevoegen aan zinnen (zoals "a", "de" of "en") en kan weglaten andere woorden of laat woorden in wat lijkt je te zijn een onjuiste grammaticale structuur. Dit komt omdat ze een visuele taal (ASL) vertalen naar een andere taal (Engels, bijvoorbeeld) en vertalingen zijn nooit direct.
 • Schrijf op wat je wilt zeggen neer op een stuk papier.

Waarschuwingen

 • Nooit van uit dat een dove is ook verstandelijk gehandicapt.
 • Nooit van uit dat artsen en audiologen zijn een autoriteit op dove mensen. Ze zijn er om een ​​fysieke oordeel geven en niet de beste bron voor educatieve opties of interventiemogelijkheden niet maken.
 • Dove mensen als culturele groep zijn heel bot, en zijn niet bang om het te noemen als ze het zien. Een ongeschreven regel in de dovencultuur is "als je het kunt zien, kunt u commentaar op geven." Dus niet botheid van een dove persoon persoonlijk nemen - ze niet beledigen. Het is gewoon acceptabel in hun cultuur om opmerkingen te maken als "jij bent groter dan de vorige keer dat ik je zag" of andere opmerkingen die onbeleefd in gesprek zou worden beschouwd.