Wkonl

Hoe te communiceren met oudere volwassenen

Of u bezoekt een grootouder of je bent een maatschappelijk werker die zich bezighoudt met oudere volwassenen van tijd tot tijd, kan leeftijd gerelateerde gezondheidsproblemen een belemmering vormen voor effectieve communicatie. Chronische aandoeningen zoals dementie en gehoorverlies, evenals de effecten van geneesmiddelen kunnen bemoeilijken gesprekken en begrip. Tijdens periodes van verminderde helderheid, kan interacties een frustrerende en schijnbaar hulpeloze ervaring te creëren. Echter, er zijn technieken die je kunt gebruiken om de interactie met oudere volwassenen om een ​​communicatie-vriendelijke omgeving te creëren.

Stappen

Hoe te communiceren met oudere volwassenen. Wees je bewust van de gezondheidsproblemen van de persoon.
Hoe te communiceren met oudere volwassenen. Wees je bewust van de gezondheidsproblemen van de persoon.
 1. 1
  Wees je bewust van de gezondheidsproblemen van de persoon. Oudere volwassenen kunnen gezondheidsproblemen die moeite toe te voegen aan het spreken en begrijpen van hebben. Zorg ervoor dat u de gezondheid van de persoon te overwegen voordat je bezighouden met communicatie. Zo kunnen zij hebben gehoorproblemen, spraakproblemen, en. Deze factoren bemoeilijken de communicatie. En vergeet niet, chronologische leeftijd is niet altijd een echte indicator van de gezondheid van een persoon (zie Waarschuwingen).
 2. 2
  Wees alert op de omgeving waarin u communiceert. Zorg ervoor dat de omgeving waarin u communiceert, die een effect hebben op gehoor en spraak problemen zou kunnen hebben evalueren. Is er een storende achtergrondgeluiden? Zijn veel mensen spreken in dezelfde kamer? Is er een indringende muziek? Zijn er afleidingen die je communicatie kunnen beïnvloeden? Vraag de oudere volwassene als de omgeving is comfortabel voor hen. Als je enige verstoring voelen, proberen om te verhuizen naar een meer vreedzame en rustige ligging.
 3. 3
  Spreek duidelijk en geleed, en maak oogcontact. Oudere volwassenen hebben moeite gehoor. Het is belangrijk om je woorden uit te spreken en duidelijk spreken. Richt je toespraak op het gezicht van het individu - niet aan hun kant. Eet je niet woorden: uw mond bewegen en spreken elk woord zorgvuldig en precies. Wanneer je tong "dansen" in je mond als je praat, je duidelijker articuleren. Als je tong "slaapt" en speelt een passieve rol, heb je meer kans niet articuleren als je kon.
 4. 4
  Pas je het volume behoren. Er is een verschil tussen articuleren en luid pratend. Leer om uw stem aan te passen aan de behoeften van het individu. Evalueer het milieu en hoe deze betrekking heeft op de persoon gehoorvermogen. Niet zomaar schreeuwen omdat de luisteraar is ouder. Behandel het individu ten opzichte van articuleren en spreken op een aangenaam volume dat geschikt is voor jullie beiden.
 5. 5
  Gebruik duidelijke en nauwkeurige en zinnen. Aarzel niet om te herhalen of opnieuw je zinnen en vragen als je het gevoel er is een gebrek aan begrip. Ingewikkelde vragen en zinnen kunnen verwarren oudere volwassenen die hebben een korte-termijn geheugen of gehoorverlies. Duidelijke en precieze constructies zijn makkelijker te begrijpen.
  • Met directe vragen: "Heb je voor?" "Heb je salade voor? " In plaats van: "Wat heb je voor de lunch?" De preciezer je bent in je eigen taal, het minder moeite de ouderen hebben in het begrijpen.
  • Vermindering van de "ruis" in uw zinnen en vragen. Beperk uw zinnen en vragen om 20 woorden of minder. Gebruik geen jargon of vulmiddel woorden en zinnen. ("Like", "goed" en "jij" zijn een paar voorbeelden.) Houd je zinnen kort en direct to the point.
  • Vermijd de verwarring van gemengde ideeën en vragen. Probeer uw ideeën en vragen logisch te definiëren. Als u ideeën mengen, kan het verwarrend zijn voor de oudere volwassene te begrijpen. Drukken een idee en boodschap op een moment. Bijvoorbeeld: "Het is een goed idee om John, je belt broer. Later kunnen we noemen Susan, je. " Een ingewikkelder constructie zou zijn: "Ik denk dat we je broer, John, eerst moet bellen, en dan later konden we je zus, Susan noemen."
 6. 6
  Employ visuele hulpmiddelen, indien mogelijk. Als een oudere volwassene heeft een hoorzitting of het geheugen probleem, is het belangrijk om creatief te zijn. Visuele hulpmiddelen helpen. Laat de persoon wat of wie je het over. Bijvoorbeeld, kan het beter zijn om te zeggen, "Is er een pijn in je rug (wijst naar je rug)? Is er enige pijn in je maag (wijst naar uw maag)? " in plaats van alleen maar te vragen "Heeft u pijn of ongemak? '
 7. 7
  Take it slow, wees geduldig, en. Een oprechte glimlach laat zien dat je het begrijpen. Het creëert ook een vriendelijke omgeving om in te communiceren. Vergeet niet te pauzeren tussen zinnen en vragen. Geven het individu een kans om informatie en vragen te begrijpen en te verteren. Dit is een bijzonder waardevolle techniek als een persoon heeft geheugenverlies. Als u pauzeert, je respect en geduld te tonen.

Tips

 • Vergeet niet dat een paar woorden van liefde en respect betekenen ook veel voor hen, omdat op zo'n hoge leeftijd alles wat ze nodig hebben is een liefde, zorg en respect.
 • Vergeet niet dat het aanraken, hand in hand, en fysieke warmte communiceren vaak meer dan woorden.
 • Als de oudere volwassene goedkeurt, kunt u de hulp van een logopedist en / of een KNO-arts. Dit zijn professionals die gespecialiseerd zijn in communicatie problemen en in staat zijn om te helpen. Zij richten zich op heldere spraak en hoe goed de persoon hoort, geen begrip van wat de oudere volwassene horen.
 • Neem culturele achtergrond en tradities in aanmerking. Bijvoorbeeld, in sommige culturen, het is respectloos voor de jongere generaties om oogcontact te maken met oudere personen. Een jongere kan in dit verband goed aan doen om te zitten langs de kant en het gezicht in dezelfde richting. Bovenal - volg de leiding van de oudere persoon.

Waarschuwingen

 • Fungeren nooit als de oudere persoon die je bent met oud is (zelfs als ze zijn!) Of "achterhaald". Oudere mensen hebben ook gevoel, en zijn mensen net als ieder ander. Behandel ze met respect en vriendelijkheid.
 • Niet alle ouderen hebben al deze problemen! Er zijn veel ouderen die zijn in vrijwel perfecte mentale en fysieke gezondheid. Gebruik alleen deze stappen als u zin ​​de oudere volwassene heeft moeite met communiceren, anders kan je hem beledigen of haar.