Wkonl

Hoe je kwalitatief onderzoek doen

Kwalitatief onderzoek is een breed terrein van onderzoek dat ongestructureerde methoden voor het verzamelen van gegevens, zoals observaties of documenten aan thema's en betekenissen vinden gebruikt om ons begrip van de wereld op de hoogte. Kwalitatief onderzoek heeft de neiging om te proberen de oorzaken van gedrag, attitudes en motivaties, in plaats van alleen de details van wat, waar en wanneer het licht te brengen. Kwalitatief onderzoek kan worden gedaan in vele disciplines, zoals sociale wetenschappen, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Om kwalitatief onderzoek te doen, zijn er enkele stappen die u kunt volgen.

Stappen

Hoe je kwalitatief onderzoek doen. Beslis over een vraag die u wilt studeren.
Hoe je kwalitatief onderzoek doen. Beslis over een vraag die u wilt studeren.
 1. 1
  Beslis over een vraag die u wilt studeren. Een goede onderzoeksvraag moet duidelijk, specifiek en haalbaar te zijn. Om kwalitatief onderzoek te doen, moet uw vraag redenen waarom mensen dingen doen of geloven in iets te ontdekken.
 2. 2
  Doe een achtergrond literatuurstudie. Een literatuuronderzoek kan u helpen erachter te komen wat anderen hebben gevonden over uw vraag. Door dit te doen kan u helpen om uw vraag focussen meer specifiek. Een literatuurstudie zal je ook helpen beter geïnformeerd worden over het onderwerp waarover u kiezen worden en helpen om te bepalen of er behoefte is aan uw vraag te worden beantwoord.
 3. 3
  Kies een kwalitatieve onderzoeksmethode die u wilt gebruiken.
  • Etnografie - Etnografie is de studie van menselijke interactie en gemeenschappen door middel van directe participatie en observatie binnen de community die je wilt studeren.
  • Fenomenologie - Fenomenologie is de studie van de subjectieve ervaringen van anderen. Zij doet onderzoek naar de wereld door de ogen van een ander persoon door te ontdekken hoe ze hun ervaringen te interpreteren.
  • Grounded Theory - Het doel van de grounded theory is om theorie te ontwikkelen op basis van de verzamelde gegevens. Er wordt gekeken naar specifieke informatie en ontleent theorieën en redenen voor de verschijnselen.
  • Case Study Research - Deze methode van kwalitatief onderzoek is een diepgaande studie van een specifieke persoon of verschijnselen in de bestaande context.
 4. 4
  Verzamel uw gegevens. Er zijn verschillende methoden voor het verzamelen van de gegevens die u kunt gebruiken om kwalitatief onderzoek te doen.
  • Directe observatie - Directe observatie van een situatie of uw onderzoeksonderwerpen kunnen ontstaan ​​door videoband afspelen of via live observatie door middel van een enkele reis spiegel. In directe observatie, bent u het maken specifieke opmerkingen van een situatie zonder het beïnvloeden of het deelnemen aan een of andere manier.
  • Participerende observatie - Participerende observatie is de onderdompeling van de onderzoeker in de gemeenschap of de situatie wordt bestudeerd. Deze vorm van gegevensverzameling heeft de neiging om meer tijd in beslag nemen, als je nodig hebt om volledig te participeren in de gemeenschap om te weten of uw waarnemingen geldig zijn.
  • Interviews - ongestructureerde interviews met proefpersonen is een vorm van dataverzameling waarin u toestaan ​​dat uw respondenten om vrij te beantwoorden. De interviewer kan peilen en verkennen onderwerpen als ze komen.
  • - Schriftelijke vragenlijsten en open ended enquêtes over ideeën, waarnemingen en gedachten is een andere manier waarop u kunt gegevens voor uw kwalitatief onderzoek te verzamelen.
  • Focusgroepen - Gestructureerd of ongestructureerd focusgroepen zorgt voor interactie tussen meer deelnemers en de interviewer over uw onderwerp. Deze vorm van gegevensverzameling efficiënt als het gaat om meerdere respondent tegelijk.
 5. 5
  Analyseer uw gegevens. Nadat u uw gegevens hebt verzameld, kunt u beginnen om deze te analyseren en te komen met antwoorden en theorieën op je onderzoeksvraag.
  • Coding - Identificeer thema's, ideeën en patronen in uw data
  • Statistieken - U kunt uw gegevens analyseren met behulp van statistieken. Beschrijvende statistiek gewoon beschrijven wat de data laat zien terwijl inferentiële statistiek probeert conclusies te formuleren over de data.
  • Narratieve analyse - Narrative analyse richt zich op spraak en inhoud, zoals grammatica, woordgebruik, verhaal thema, betekenissen van situaties, het sociale, culturele en politieke context van het verhaal.
  • Inhoudsanalyse - Content analyse kijkt naar teksten of reeks teksten en zoekt naar thema's en betekenissen door te kijken naar frequenties van woorden.
 6. 6
  Bereid uw verslag. Bij de voorbereiding van het rapport op je kwalitatief onderzoek, rekening houden met het publiek voor wie je schrijft en ook de opmaak richtlijnen van het onderzoek tijdschrift dat u wilt uw onderzoek onderwerpen aan. U zult willen ervoor zorgen dat uw doel voor je onderzoeksvraag is meeslepend en dat u uitleggen uw onderzoeksmethodologie en analyse in detail.