Wkonl

Hoe maak je een koolwaterstof keten met de IUPAC-methode noemen

Koolwaterstoffen, of verbindingen op basis van een keten van waterstof en koolstof, de basis van organische chemie. Hier is hoe om ze te benoemen volgens de IUPAC, of ​​Internationale Unie voor Zuivere en Toegepaste Scheikunde, dat is de huidige geaccepteerde methode voor het benoemen van koolwaterstof ketens.

Stappen

Hoe maak je een koolwaterstof keten met de IUPAC-methode noemen. Weten waarom de regels bestaan.
Hoe maak je een koolwaterstof keten met de IUPAC-methode noemen. Weten waarom de regels bestaan.
  1. 1
    Weten waarom de regels bestaan. De IUPAC-regels zijn gemaakt om geleidelijk oude namen (zoals "tolueen") en ze te vervangen door een systeem dat consequent zou zijn, alsmede het verstrekken van informatie over de plaatsing van substituenten (de atomen of moleculen aan een koolwaterstof keten).
  2. 2
    Houd een lijst van voorvoegsels bij de hand. Deze voorvoegsels helpt noem je koolwaterstoffen. Ze zijn gebaseerd op het aantal koolstofatomen in de ouder-keten (niet helemaal). Zo zou CH3-CH3 ethaan zijn. Uw docent zal waarschijnlijk niet verwachten dat je voorvoegsels boven de 10 weten; nemen als hij of zij niet verwachten.
    • 1: methyl-
    • 2: eth-
    • 3: prop-
    • 4: maar-
    • 5: pent-
    • 6: hex-
    • 7: hept-
    • 8: oktober-
    • 9: niet-
    • 10: december-
  3. 3
    Praktijk. Het leren van de IUPAC-systeem vergt oefening. Lezen via de volgende methoden om een ​​aantal voorbeelden te zien, daarna links vinden om problemen te oefenen onder Bronnen en Citaties aan de onderkant van de pagina.

Alkanen

  1. 1
    Begrijpen wat een alkaan is. Een alkaan is een koolwaterstof keten die geen dubbele of drievoudige bindingen tussen koolstof moleculen bevat. Het achtervoegsel aan het einde van een alkaan moet altijd-ane.
  2. 2
    Trekken uit uw molecuul. Je kunt trekken uit alle symbolen, of u kunt een skelet structuur te gebruiken. Zoek uit welke je instructeur wil dat je om te gebruiken, en blijf daarbij.
  3. 3
    Nummer de koolstofatomen op de ouder-keten. De bovenliggende is de langste ononderbroken koolstofketen in het molecuul. Nummer het starten van de dichtstbijzijnde substituentgroep. Elke substituent wordt aangeduid door de numerieke locatie op de ketting.
  4. 4
    Monteer de naam in alfabetische volgorde. Substituenten moeten alfabetisch worden genoemd (met uitzondering van voorvoegsels zoals di-, tri-of tetra), niet in numerieke volgorde.
    • Als u twee dezelfde substituenten op de koolwaterstof keten, zet "di" voor de substituent. Zelfs als ze zijn gekoppeld aan dezelfde genummerde koolstof, een lijst van het dubbele aantal.

Alkenen

  1. 1
    Weten wat een alkeen is. Een alkeen is een koolwaterstofketen die een of meer dubbele bindingen tussen koolstofatomen, maar drievoudige bindingen bevat. Het achtervoegsel aan het einde van een alkeen dient altijd-ene.
  2. 2
    Trekken uit het molecuul.
  3. 3
    Vind de bovenliggende keten. De ouder-keten van een alkeen mag geen dubbele bindingen tussen de koolstofatomen bevatten. Bovendien moet worden genummerd vanaf het uiteinde dat het dichtst bij een koolstof-koolstof dubbele binding.
  4. 4
    Onthoud waar de dubbele binding is. In aanvulling op te merken waar de substituenten op een alkeen-keten, moet u er ook rekening mee waar de dubbele binding is. Doe dit zodanig dat het laagste nummer op de dubbele binding wordt gebruikt.
  5. 5
    Wijzig de suffix basis van het aantal dubbele bindingen in het bovenliggende. Als je ouders keten heeft twee dubbele bindingen, zal je naam eindigen op "-dieen." Drie is "-trieen," en ga zo maar door.
  6. 6
    Naam substituenten alfabetisch. Net als bij alkanen, moet u alfabetisch lijst substituenten in de definitieve naam. Sluit prefixen di-, tri-en tetra-.

Alkynen

  1. 1
    Leren wat een alkyn is. Een alkyn is een koolwaterstofketen die een of meer drievoudige bindingen tussen koolstofatomen bevat. Het achtervoegsel aan het einde van een alkyn moet altijd-yn.
  2. 2
    Trekken uit het molecuul.
  3. 3
    Zoek de bovenliggende keten. De ouder-keten van een alkyn mag geen koolstoffen die triple-gebonden bevatten. Nummer uit het einde het dichtst bij een triple-gebonden koolstof.
    • Als je te maken hebt met een molecuul dat zowel de dubbele en driedubbele bindingen heeft, start de nummering vanaf het einde ligt het dichtst bij een meervoudige binding.
  4. 4
    Onthoud waar de drievoudige binding zich bevindt. In aanvulling op te merken waar de substituenten op een alkyn keten, moet u er ook rekening mee waar de drievoudige binding is. Doe dit zodanig dat het laagste nummer op de drievoudige binding gebruikt.
    • Als uw molecuul bevat dubbele bindingen, evenals drievoudige bindingen, moet u deze vinden ook.
  5. 5
    Wijzig de suffix basis van het aantal drievoudige bindingen in de bovenliggende. Als je ouders keten heeft twee drievoudige bindingen, wordt de naam eindigen op "-diyn." Drie is "-triyne," en ga zo maar door.
  6. 6
    Noem de substituenten alfabetisch. Net als bij alkanen en alkenen, moet u alfabetisch lijst substituenten in de definitieve naam. Sluit prefixen di-, tri-en delta-.
    • Als uw molecuul bevat dubbele bindingen, evenals driedubbele bindingen, moet de dubbele bindingen eerst worden genoemd.

Cyclische koolwaterstoffen

  1. 1
    Erachter te komen wat voor soort cyclische koolwaterstof je hebt. Cyclische koolwaterstoffen werken als niet-cyclische koolwaterstoffen zover benoemen - degenen die geen meervoudige bindingen zijn cycloalkanen, die met dubbele bindingen zijn cycloalkenen, en die met drievoudige bindingen zijn cycloaklynes. Bijvoorbeeld, een 6-koolstofring zonder meervoudige binding is cyclohexaan.
  2. 2
    Weet het verschil in het benoemen van een cyclische koolwaterstof. Er zijn een paar opmerkelijke verschillen tussen naamgeving cyclische en niet-cyclische koolwaterstoffen:
    • Omdat alle koolstofatomen in een cyclische koolwaterstof ring gelijk zijn, heb je niet nodig om een ​​nummer te gebruiken als uw cyclische koolwaterstof heeft slechts een bestanddeel.
    • Als de alkylgroep die aan de cyclische koolwaterstof groter of complexer dan de ring, dan is de cyclische koolwaterstof kan een substituent in plaats van de bovenliggende worden.
    • Als twee substituenten op de ring, zijn ze genummerd in alfabetische volgorde. De eerste (alfabetisch) substituent is 1, het volgende is genummerd gaat linksom of rechtsom - welke in een lager aantal voor de tweede substituent resultaten.
    • Indien meer dan twee substituenten op de ring, de eerste alfabetisch gezegd worden gehecht aan de eerste koolstof. De anderen zijn genummerd linksom of rechtsom - welke resulteert in de laagste cijfers.
    • Zoals niet-cyclische koolwaterstoffen, wordt de laatste molecuul genoemd in alfabetische volgorde, met uitzondering van voorvoegsels als di-, tri-en tetra-.

Benzeenderivaten

  1. 1
    Begrijpen wat een benzeenderivaat is. Een benzeen derivaten zijn gebaseerd op een benzeenring C 6 H 6, waarin drie gelijke afstand dubbele bindingen.
  2. 2
    Gebruik geen nummering als er slechts een substituent. Net als bij andere cyclische koolwaterstoffen, is er geen noodzaak om een ​​nummer te gebruiken als de ring heeft slechts een substituent.
  3. 3
    Leren benzeen naamgeving. Het is mogelijk om uw benzeen molecule noemen zoals u elke andere cyclische koolwaterstoffen, alfabetisch vanaf de eerste substituent en het toewijzen van nummers rond gaan zou doen. Echter, er zijn een aantal speciale aanduidingen voor substituent posities op benzeen moleculen:
    • Ortho of o-: De twee substituenten bevinden zich op 1 en 2.
    • Meta of m-: De twee substituenten bevinden zich op 1 en 3.
    • Para of p-: De twee substituenten bevinden zich op 1 en 4.
  4. 4
    Als uw benzeen molecuul heeft drie substituenten, noem het zoals je een normale cyclische koolwaterstof zou doen.

Tips

  • Als een koolwaterstof heeft een OH (hydroxylgroep) overal in de verbinding, wordt het een alcohol en is genoemd met het achtervoegsel-ol in plaats van-ane.
  • Als er twee mogelijkheden voor de langste keten, kiest de ketting met de takken. Als de twee ketens hebben hetzelfde aantal vestigingen, kies degene die takken eerst. Als de twee ketens zijn identiek met betrekking tot vertakking, dan kies gewoon een.
  • Blijf oefenen! Wanneer je in deze problemen op een test, heeft de professor waarschijnlijk ontworpen ze zo dat er maar een goed antwoord. Vergeet niet de regels, en ga door ze stap voor stap.

Waarschuwingen

  • Veel stoffen worden geroepen door hun gemeenschappelijke namen in plaats van de nieuwe IUPAC-systeem. Bijvoorbeeld wordt een zij keten die worden genoemd in het IUPAC systeem (1-methylethyl) ook een isopropylgroep. Wees voorzichtig om niet uw benoemingssystemen mengen.