Wkonl

Hoe te atoommassa berekenen

Atoommassa de massa van een bepaalde isotoop van een bepaald atoom, maar ook ten onrechte gebruikt om de gemiddelde massa van een monster van verschillende isotopen van hetzelfde element, welke behoren relatief atoomgewicht of atoomgewicht heet betekenen. Afhankelijk van welke waarde u zoekt, laten we u de stappen om atoommassa en relatieve atoommassa berekenen.

Stappen

Hoe te atoommassa berekenen. Haal het atoomnummer van het element of isotoop.
Hoe te atoommassa berekenen. Haal het atoomnummer van het element of isotoop.

Bereken atoommassa

 1. 1
  Haal het atoomnummer van het element of isotoop. Het atoomnummer is het aantal protonen in een element, en nooit varieert. Bijvoorbeeld alle waterstofatomen en alleen waterstofatomen hebben een proton. Koolstof heeft een atoomnummer van 6 omdat de kern heeft zes protonen, terwijl zuurstof heeft een atoomnummer van 8 omdat zijn kern heeft acht protonen.
 2. 2
  Bepaal het aantal neutronen in de kern. Het aantal neutronen kan binnen een atoom terwijl ze hetzelfde element, ze verschillende isotopen van dat element. Twee isotopen van hetzelfde element hetzelfde aantal protonen, maar een verschillend aantal neutronen.
 3. 3
  Negeer hoeveel elektronen zijn baan om de kern. De massa van elektronen een atoom zijn in vergelijking hoeveel protonen en neutronen in de nucleus.
 4. 4
  Voeg het proton en het neutron tellen. Dit is de atoommassa van dat atoom.
  • Omdat atomen zijn uitzonderlijk klein, wetenschappers meestal werken met atomen in grotere hoeveelheden genoemd mollen. Een mol is de hoeveelheid van een stof met evenveel als er atomen in 12 gram van de isotoop koolstof-12 zou zijn. Dit aantal is ongeveer 600 sextiljoen (6 maal 10 tot 23 vermogen) bevat, en staat bekend als het getal van Avogadro, naar de wetenschapper die het gedefinieerd.

Bereken de relatieve atoommassa (atoomgewicht)

 1. 1
  Bepaal welke isotopen zijn in het monster. Isotopen die in het monster kan worden bepaald met behulp van een massaspectrometer.
 2. 2
  Bepaal de relatieve overvloed van elk isotoop in het monster. Deze informatie kan worden bepaald door middel van massaspectrometrie of uit een naslagwerk.
 3. 3
  Vermenigvuldig de atoommassa van elke isotoop door het aandeel in het monster. In een monster die koolstof-12 en koolstof-13, als koolstof-12 maakt 99 procent van de steekproef, vermenigvuldig 12 bij 0,99 en 13 bij 0.01.
  • Een naslagwerk zal verhoudingen op basis van alle bekende hoeveelheden van de isotopen van een element te geven, terwijl de massaspectrometer zal de verhoudingen voor het proefmodel opleveren.
 4. 4
  Voeg de resultaten. Het totaal is de relatieve atoommassa of atoomgewicht, van het monster.
  • In het bovenstaande voorbeeld, 12 x 0,99 = 11,88 voor koolstof-12, terwijl 13 x 0,01 = 0,13 voor koolstof-13. De relatieve atoommassa is 11,88 + 0,13 = 12,01. (Vanwege de verhoudingen van isotopen, de genoteerd op periodieke tafels relatieve atoommassa's zijn zelden hele getallen.)

Tips

 • Sommige isotopen zijn minder stabiel dan anderen en breken in elementen met minder protonen en neutronen in hun kernen als ze ontladen delen van zichzelf. Deze radioactieve isotopen genoemd.

Dingen die je nodig hebt

 • Massaspectrometer
 • Chemie naslagwerk
 • Rekenmachine